Vägra följa John

Hjärtat är vägen till din framgång

Om du är intresserad av att få till en livsstilsförändring och arbeta med dig själv för att lära dig att må bättre. Då rekommenderar jag dig helt klart boken VÄGRA FÖLJA JOHN, Hjärtats intelligens, hela vägen till hälsa, framgång och lycka. Av Författarna: Anneli Påmark, Carl Österberg.Jag läste boken och kom på mig själv att jag satt och nickade "ja" hela tiden. För de områden och ämnen dom skriver om insåg jag att, - så är det ju faktiskt. Jag kom också på att jag egentligen vet mycket av detta redan, för det är inget nytt som dom säger, men jag har bara inte sett sambanden och helheten i det innan.

Jag använder mig mycket av det som skrivs i boken i mitt vanliga liv och arbetar med att applicera mer av detta i framtiden också. Nedan finns min presentation av det som jag fick ut av boken. Men, den är massiv och faktatung ibland, så det arbetar jag med att analysera. Hoppas även du kommer få nöje av boken om du väljer att läsa den.

 

 

 

 

VÄGRA FÖLJA JOHN

Hjärtats intelligens, -Hela vägen till hälsa, framgång och lycka

Författare: Anneli Påmark, Carl Österberg

Boken är en omfattande berättelse om många områden som är intressanta att utforska. Bland annat om kroppen, kosten och känslor. Det mesta utgår från att skaffa sig hjärtintelligens. Man diskuterar sitt personliga jag, samt ego. Men också att man är en del av helheten. Matintagets påverkan på hälsan diskuteras. Kritik kring dagens medicinindustri och hur kroppen kan vara självläkande. Nedan är boken sammanfattad i korthet, utan att på något vis vara fullständig. Detta är min fria tolkning. Läs boken själv, och ta till dig det som känns rätt för dig. För oss var boken ett uppvaknande på flera områden.  

 

Detta kan du bland annat vänta dig att lär mer om

 • Talar om kroppen, kosten och känslor
 • Att det är ditt liv, du skall leva det som du vill. viktigast är hur du mår.
 • Öka din livskvalitet, energinivå och välbefinnande.
 • Våga komma ur din "komfort zon".
 • Vikten av att bira med positiv energi till det "gemensamma fältet". Hur stämningen i ett rum beror på dom som är i rummet.
 • Att vara lyckad eller lycklig
 • Ditt normsystem
 • Våra grundkänslor
 • Hur du balanserar dina känslor
 • Ät rätt kost, för att må bra
 • Det farliga sockret
 • Stress
 • Att röra på sig är viktigt
 • Sömn är viktigt

 

 

Hjärtinteligens

Först är det viktigt att klarlägga att det är ditt liv det handlar om, inte någon annans liv. Det viktiga är inte hur samhället eller andra anser att du skall leva.

Det finns ett antal intellekt. Bland annat emissionellt intellekt, socialt intellekt och hjärtintelligens som tas upp i boken. Det är nämligen så att den längsta resan en människa gör är ofta mellan huvudet och hjärtat. För att det som är avgörande för allt är till slut, hur du mår.

Hjärtintelligens handlar om att berika både den horisontella och vertikala intelligensen. Att få och ge kärlek. Känslor är en del av hjärtintelligens. Man diskuterar mycket om förändringar i boken, men säger okså att du skall ändra dig om du vill. Det är upp till dig själv. Boken ger tipsen på förändring som kan höja din livskvalitet och energinivå. Allt för ett ökat välbefinnande.

Att utveckla sig kan ge mycket i själva förändringen, men också med ens eget jag. Man behöver våga kliva över sin komfortzon för att utvecklas. Att stanna kvar i säker hamn uträttar inga underverk.

 

” ett fartyg som ligger i hamn är tryggt och säkert, men är inte byggt för att ligga i hamn”

okänd

 

Att förändras

Att förändra sig kräver repetition. 95% är omedveten medvetenhet. Ens ego är en start kraft, som vill ta en tillbaka till det som var, som man vet vad man har. Det är egentligen en bra förmåga, som kom till för att överleva i dåtidens vildmarker. Men, om man fokuserar på det som är positivt och lämnar det negativa då är det enklare att lyckas med en förändring.

 

Du är en del av helheten

Du har säkert känt att det är en viss stämning i ett rum när du kommer in på en plats. Boken talar om ”fältet”. Vibrationerna som finns i omgivningen. Med detta menar man att alla personer är en del av helheten. Genom att bidra med en positiv inställning, bidrar man till att hela rummets stämning, eller fält, kommer vara positivt.

 

Att lyckas eller vara lycklig

Det är också så att man bör skilja på att vara lyckad. Att ha lyckats bra ekonomiskt med massa prylar och status; Men, det är inte det samma som att vara lycklig. Då handlar det mer om vad man känner inifrån och ut. Givmildhet är också något intressant. Många förmögna personer ger bort stora delar av sin förmögenhet av någon anledning. En teori är att det inger en inre glädje eller lycka att kunna hjälpa eller bidra till något. Eftersom man har redan fyllt sin egen kvot så det räcker och rinner över.

 

Ditt normsystem

Personer bygger upp ett normsystem kring sig som man lever efter. Vad man tycker är okej eller inte, vad som är rätt och fel. Samt vad ens tro är om olika saker. Detta ställer till det en del då man står inför en förändring. Att bryta upp sådant som man tagit för sanning under låg tid, är plötsligt inte så längre. Bland annat tar boken upp detta med skolmedicin och alternativ medicin.

 

Dina grundkänslor

Människor har känslor. Man har känslointelligens. Vissa har kopplat på den, medan andra tyvärr kopplat ur den. Det finns 5 grundkänslor enligt boken. Men, om man läser mer om detta så visar  undersökningen att det är fler. Olika litteratur har olika antal. Vad som är grundkänslor och vad som är täckkänslor är något oklart.

 • Ledsen
 • Glädje
 • Rädsla
 • Nöjdhet
 • Ilska
 • Förvåning
 • Avsky

 

Känslor som trygghet, nöjdhet, missnöjdhet, skuld, skam och nyfikenhet är sedan kombinationer av grundkänslorna.

 

Läs även inägget om, Tankens kraft, som tar upp  de 7 grundemissionerna som en människa har. 

6 viktigaste tips för att balansera dina känslor

Här följer 6 tips som boken tar upp.

    1. Öka din känslointelligens. Bestäm dig för att vara nyfiken på dina känslor
    2. Lär dig vad som är dina känslor och vad som är andras känslor. Låt inte andra trycka tillbaka dina känslor.
    3. Prioritera din fysiska hälsa. Ät nyttig mat och var aktiv
    4. Se upp med yttre påverkan. Det som pumpas ut genom media eller andras åsikter. Följ inte andras liv, lev ditt eget
    5. Undvik stress. Se till att få vila. Återhämtning är viktigt vid stress
    6. Skapa sunda relationer. Din omgivning påverkar dig eftersom både du och din omgivning är en del av helheten, det så kallade "fältet" eller det kollektiva medvetandet. Undersök vem som ger energi. Samt, vem som dränerar din energi.

 

6 steg till att kunna känna mer

Här följer 6 tips som boken tar upp.

   1. Bestäm dig för att känna efter, hur du känner inför en viss situation
   2. Sakta ned tempot . Ta dig tid att uppleva känslan.
   3. Uppmärksamma det du känner
   4. Dela med dig till andra
   5. Lyssna på andra
   6. Du behöver andra människor. Sök gruppforum

 

Skolmedicin och alternativmedicin

Boken tar också upp diskussionen kring skolmedicin och alternativmedicin. Man menar inte att personer skall sluta att äta ordinerad medicin från en läkare. Men, trycker på om att kroppen också har förmåga att läka sig själv. Använd båda, beroende på situation.

Sedan är det stark kritik mot att receptfria läkemedel säljs överallt idag. Du kan idag köpa huvudvärkstabletter på radiobutiken. Allt handlar om marknadsföring och lönsamhet för läkemedelsindustrin. Dom har också sofistikerade system hur dom kan få ut en produkt på marknaden, som inte känns helt okej. Mest bekämpande är att antidepressiva läkemedel skrivs ut till många unga idag, som kan göra dom livsberoende av medicinen. Författarna menar att kroppen har en självläkande förmåga. Genom rätt kost, motion, rätt stress samt inre och yttre påverkan kan göra att en person kan bli mycket friskare

 

 

Maten är viktig

Maten har en stor roll i en människas välbefinnande. Genom rätt mat skapar man goda förutsättningar för att må väl på både kort och lång sikt. Det sägs ofta att det inte finns några genvägar till god hälsa. Men det gör det. Författarna menar att genom att äta rätt så mår man både fysiskt och psykiskt väl. En bra matintelligens ökar din hjärtintelligens. Denna mat smaker dessutom bra. Det kan vara lite krångligt i början, men snart lär man sig och det kommer till ett normalläge utan konstigheter. Vilken livsstil man vill leva är upp till var person.

Man blir lugn, blir starkare, smalare och erhåller också en del positiva bieffekter av att äta nyttig mat. Grunden ligger i att äta mer växtbaserad mat. Äta mer vegetabiliskt. Medan man skall undvika eller hels avstå helt från processerad mat. Två böcker som författarna nämner som bra och viktiga böcker är KOSTEN ATT INTE DÖ , av Mikael Gregor och KINASTUDIEN, av T Collin Campell, Thomas M Campell.

 

Hälsosam mat

Rådet är att ta bort socker i din kost. Ät mer frukt och grönsaker. Nämner här några effekter. Veitabiliskt protein har visat sig vara mer fettförbränande, vilket innebär viktminskning, nötter är bra livsmedel vilket ger ökad mättnadskänsla och sänker blodtrycket. Baljväxter som linser, bönor och ärtor kan hjälpa kolesterolet, vilket är positivt för dom med typ-2 diabetes. Ett tips är att äta ett par matskedar mald linfrö varje dag. Frukt & grönsaker hjälper till att hålla vikten i balans.

Varför författarna tar upp detta är för att det är så stor andel människor idag som är överviktiga, med ett BMI på mer än 25. En del är även över BMI30 vilket gör att dom har utvecklat fetma. sträva efter högt näringsinnehåll men lågt kaloriintag. Det hjälper till att minska åldrandet, i alla fall på hjärtat.

Det är också viktigt att låta måltiden ta tid. Om du äter långsamt och tuggar väl, så hinner receptorerna reagera på mättnad, vilket tar ca 20 minuter. Då motverkar du frestelsen att äta en omgång till. Undvik frosseri.

 

Telomererna

Det finns något som kallas telomererna. Dessa är bra att behålla långa. Man har sett att det minskar eller återskapar åldrandeutvecklingen. Genom att äta mer växtbaserad kost, motionera, hantera eventuell stress bra, ha en positiv social gemenskap och kärlek i livet; då kan man behålla rätt form och återskapa längden på telomererna. Detta är något som forskare har fått nobelpris för, så det är väl känt i vetenskapen. Växtbaserad kost har också visat sig vara bra att rensa i blodkärl, så att proppar kan undvikas.

Författarna menar att det finns en ökad risk för cancer om man äter mejeriprodukter, speciellt om man äter kyckling och ägg. Ett par skedar mald linfrö per dag minskar risken för cancer.

Författarna tar också upp sina funderingar kring att man har stora kampanjer, som rosa bandet och mustaschkampanjen som skall hjälpa läkemedelsindustrin att ta fram ny medicin mot cancer. Det är en fin tanke, men borde man inte fokusera på att ändra livsstil istället. Läkemedelsindustrin har redan mycket pengar, som dom spenderar på de områden som dom tror sig tjäna mest pengar på. Det skall sägas att cancerfonden hade en kampanj, SÄG NEJ TILL CANCER, där dom ville använda pengarna till att arbeta mer preventivt med att ändra levnadsvanor och måltidsintag. Men, det blev stora protester på social media, där man anklagade kampanjen för att man la skulden på personer att perswoner får cancer, så kampanjen var tvungen att läggas ned.

 

Urspungsbefolkningars kostvanor

När man tittar på ursprungsbefolkningar visar det sig att dom inte är varken speciellt sjuka eller överviktiga. Dom äter växtbaserad mat. Medan vi i västvärlden äter fel sorts fett, raffinnerat socker, mycket salt och kolhydraterna kommer från processerad mat. Varför är det så?

Vi är många som vet att våra kostvanor egentligen inte är bra, men ändå väljer vi att äta all denna ohälsosamma kost. Det handlar inte om att man inte vet eller inte vill, men det är så starka krafter som påverkar att det är svårt att både medvetet och omedvetet stå emot.

Man vill ju vara med i gemenskapen på tårtkalaset med släkten eller fika med kompisar. Dricka den där energidrycken för att vara en del av helheten. Men till priset att man äter onyttiga produkter. Det är också så att det är en kompensation för ditt ego, för att döva en känsla för något.

Någon kanske nu tänker att skall jag inte få ha något trevligt kvar, unna mig en bulle, eller äta en stor biff på fredagen, för jag har ju avstått så mycket under veckan. Avgör själv. Det är ditt liv och din kropp. Men författarna menar bara att om du vet att något inte är bra för dig, varför då äta det ibland alls? Ta kontroll på ditt liv.

Det farliga sockret

Livsmedel som författarna anser är dålig är bland annat socker, för att en person blir mentalt nedstämd, avtrubbad och fogligare. Efter en kort energikick får man en oros- och krypande känsla. Samt att socker är beroendeframkallande. Socker finns dolt i många livsmedel idag, vilket är mycket oroväckande. Genom att sluta med socker kommer risken för oro, migrän och depression att  minska.

Ja, det kan kännas jobbigt att det finns så mycket risker och biverkningar av socker. Men, det positiva är att det är endast en sak som du behöver tänka på. Sluta äta socker. Då minskar du risken för dessa negativa upplevelser. Du kommer istället må bättre och få din kropp i balans.

Matindustrin använder en mängd andra ord för sockerprodukter idag. Detta gör dom för att dölja sockrets innehåll i vår mat. När du läser innehållsdeklarationen på en produkt, se upp med ord som: stärkelse-sirap, modifierad stärkelse, majssirap, glykos, fruktossirap, vetestärkelse, brunt socker, sockerrör, cocossocker, syrbitol, isomalt och maltitol, för att nämna några. Så protestera genom att sluta köpa de varorna som innehåller dessa sockertyper.

Det florerar också rykten om att frukt innehåller socker, så det är farligt att äta frukt. Det är fel, fel, fel. Fukt är inte farligt. Det är ett naturligt socker som kroppen behöver. Ät i största möjliga mån ekologisk frukt, annars kompletterar du med konventionell frukt, den är fortfarande mångfaldig mycket bättre än att äta porcesserad kost. Författarna rekommenderar att man stoppar helt ifrån att äta socker. Rensa kylen och skafferiet från produkter med sockerinnehåll. Se till att också dricka mycket vatten.

Jag har även skrivit andra inlägg om sockrets påverkan på din kropp. Läs gärna  min text om boken sockerbomben 3.0 eller inlägget Sockerberoende?

Stress

Stress är vanligt idag. Detta skall du se upp med. Det kan gå så långt att det blir kronisk stress. Försök att tolka signalerna på netagiv stress. Känn efter i din kropp.

Ett knep är att gå upp lite tidigare på morgonen och känna att du har tid, då inte är några måsten. Då kan du göra det du önskar för en stund.

Att andas riktigt är ockå viktigt. Boken tar upp ett antal andningstips och tekniker.

 

Att röra sig är positivt

Det är allt fler som rör på sig allt för lite under dagen. Författarna menar att du måste röra på dig fler timmar per dag. Det handlar inte då om högpulsträning, utan vardagsmotion. Lågintensiv träning. Det kan vara att man väljer trapporna istället för hissen. Gå och handla iställer för att ta bilen. Hoppa av en hållplats innan den egentliga hållplatsen. Hitta de träningsformer som passar dig. Men, kom igång och fortsätt.

 

God sömn är viktigt

Att sova dålig kan knäcka vem som helst. Men, det är många som har grava problem med sömnen. Här är några frågor som du kan ställa dig själv.

 • Går du emot dig själv
 • Stressar du mycket
 • Äter du dålig mat
 • Där du utomhus varje dag
 • Får du tillrekligt med fysisk aktivitet
 • Balans mellan jobb å fritid
 • Till freds med jobbet
 • Bär du på en dröm
 • Hur är dina relationer
 • Tänker du för mycket på andra än dig själv
 • Behöver du sätta mer gränser

Att äta sömnmedel är inget som författarna föredrar. Dom ratar det. Sömnmedel ger biverkningar och är beroendeframkallande. Sömnmedel försämrar också möjligheten till att drömma, som är väldigt viktigt.

 

Läs också inlägget, må bättre genom att öka din hälsobalans, som tar upp flera av dessa områden också. 

Slutorden

Bokens sutord i boken är att du skall

 • Äta bättre. Då mår du bättre och vill röra på dig mer.
 • Kom i kontakt med dina inre känslor.
 • Sika på de stora målen, men börja med de små förändringarna. Det ökar chansen att lyckas.
 • Kämpa inte emot det gamla. Bygg istället upp det nya.
 • Attraktionslagen gör att du skapar ditt liv och det du åstadkommer genom dina tankar.

 

Du kan köpa boken på många platser. Här är en länk för att köpa boken hos Adlibris, Vägra följa John. Hoppas att du kommer känna lika mycket energi och hopp om framtiden, när du läst boken, som jag gör.

Er#17

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait