Själv-styra

5 tekniker för livslångt lärande

Jag läste  boken, Självstyra, fem principer för snabb förändring och livslångt lärande. Författare: Johan Eriksson.

Detta är en kort bok, men som innehåller mycket intressant information. Boken tar upp 5 områden som du skall arbeta med för att ta kontrollen i ditt liv, nå dina mål och må bra i din vardag. Det är ingen “Quick fix formel” utan boken ger dig grunden till hur du kan tänka på lång sikt. Nedan är min tolkning och det som jag tog med mig av boken. Rekommenderar att du läster boken själv för att komma igång med din plan om hur du vill leva dit liv.

 

Självstyra

Fem principer för snabb förändring och livslångt lärande

Författare: Johan Eriksson

Boken är uppbyggd kring 5 stycken V.

VALET

VISIONEN

VEM

VANDRINGEN

VANORNA

 

Dessa olika områden skall man arbeta med under hela livet.  Arbeta med dom fram och tillbaka som ett ständigt arbetar med dig själv.

 

VALET

Här gäller det att välja ett medvetet liv. Alltså komma fram till hur ditt liv styrs. Har du kontroll över ditt liv. Boken ser också på om du är flexibel och förändringsbenägen person eller en person som tror att allt redan är förbestämt och satt. Detta kallas statisk och dynamisk personlighet. Det är också viktigt att du förstår att det alltid finns ett val. Det handlar om vad du prioriterar varje gång du står inför ett val.

 

VISIONEN

Var vill du komma i livet? Vilken riktning har du? Vad är din vision med livet?

Hur värderar du övergripande vad du vill åstadkomma på lång sikt. Fråga gärna vänner hur dom uppfattar dig. Vad är din verkliga passion?

 

VEM

Här ställer du dig själv frågan vem du vill vara i det sammanhang som du befinner dig i. Skall du arbeta för att vara hjälpsam eller nytänkande eller kanske snäll. Försök hitta eller sök upp, en person som du uppskattar och skulle kunna vara din idol. Denna person kan du sedan spegla dig emot för att se om du klarar bli likadan. Var såklart försiktig med att inte gå över gränsen så att du blir en efterhängsen person eller någon som uppfattas påträngande. Hjärnan är sådan att om man tänker och visioner en sak, då blir det ofta så. Därför är ett knep att agera som att du redan är så som du vill vara, då blir du det förr eller senare.

 

VANDRINGEN

I denna delen skall du se till att du hela tiden vandrar framåt, beroende på vad som sker i omvärlden. Det är viktigt att du vill lära dig nytt hela tiden och att du anpassar dig. Boken tar upp flera tips om hur detta skall gå till.

 

VANORNA

För att du skall kunna genomföra det som är i de andra V-delarna, skall du ha rutiner och vanor som för dig till målet. Det är viktigt att ständigt uppdatera dig och stämma av, så att du är på väg till målet i den takt som du önskar. Sätt upp hållpunkter där du stämmer av på olika sätt om du är på rätt väg. Boken ger flera exempel.

 

Må bra

Där var de 5 Vna som du skall arbeta med. Men, för att lyckas med det som du önskar uppnå, är det viktigt att du ser till att må bra själv. För att må bra handlar det om att ha sunda vanor och hantera både det mentala planet och det sociala planet.

 

Sunda vanor

Tips på vanor som du bör eftersträva är

  • Motionera i någon form
  • Ha en bra kosthållning, med bra mat, som äts regelbundet
  • Försäkra dig om att din sömn är bra och tillräcklig.

 

Mentalt

Var aktiv mentalt. Det handlar om hu dina bilder, tankar och känslor påverkar och styr ditt beteende. Hur du handlar i olika situationer.

 

Socialt

Tips på saker du bör göra för att välja rätt i ditt sociala umgänge.

  • Umgås med bra vänner
  • Ha djupa relationer med de som ger dig positiv energi
  • Avsluta negativa relationer som dränerar din energi.

 

Som du förstår är detta en ständig process. Hoppa mellan dessa V fram och tillbaka hela livet. Genom att vara så strukturerad skapar du mer fri tid, som du kan ha till roliga saker, eller förbättra din kvalitet på det du försöker uppnå.

Författaren avslutar också med att det är inte tanken som räknas, utan det är handling som räknas.

 

Boken hade mer tänkvärda berättelser. Om du vill köpa boken kan du göra det här.  SJÄLVSTYRA, med Johan Eriksson. Läs den för att erfara hela bokens innehåll.

 

Det är handlingen som räknas

Jag tänker på slutorden i boken Självstyra, att det inte sker något så länge man bara tänker det. Det är först när man agerar fysiskt som det sker något. Det kvittar exempelvis hur mycket du än planerar och strukturerar upp din träning, om du inte faktiskt sedan går ut och genomför träningen, för att få väntat resultat. Läs gärna mer om detta i en annan artikel, positivt tänkande, som jag skrivit, vilken tar upp detta med att man faktiskt måste agera för att nå resultat. Om du vill köpa den boken som inspirerat mig till mina insikter om det, så heter den boken 5 sekundersregeln. Den finns att köpa på bland annat Adlibris.

er#18

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait