VINTERBADA

VINTERBADA FÖR ÖKAD HÄLSA

Kliv utanför din comfort-zone och kliv ner  i det vinterkalla havet. Då är du en vinterbadare och kan räkna med att uppleva ökning av din fysiska hälsa, men också din psykiska hälsa. Bli en bland många personer som sett att vinterbadande är något över det vanliga. Nedanför delar jag av mig av mina egna upplevelser och tips när du skall vinterbada. 

Testa att vinterbada, för att öka din energinivå, bli piggare och utmana dig själv att våga. Vinterbadare vittnar om hur skönt det är, både att ta själva doppet  men också lång tid efteråt känna att man får en eurofori av att ha badat.

Jag själv letar ju ständigt efter upplevelser som gör min vardag mer energirik och vinterbadande är definitivt en av dom. Förra vintern vinterbadande jag en hel del. Jag var lite skeptisk i början, men fann snart ut att det inte var så farligt kallt som man först tror. Men, effekten efteråt, under resten av dagen satt i länge. Så, jag kommer fortsätta med att vinterbada även kommande vintrar.

15 januari 2021 låg isen i havsviken. Dessa bilder är av mig badande och hackande i isen för att komma i vattnet.

 

Här hackar jag bort isen för att öppna upp ett hål att vinterbada i.

 

Stannade upp lite för att titta på utsikten.

 

 

Till slut doppade jag mig och njöt av stunden.

 

Även denna förvinter, år 2021, har jag börjat att ta ett snabbt dopp när det passar i mitt tidsschema. Nu i december 2021 var alltså senaste gången och jag kommer fortsätta under vintern.

 

Hur vinterbad påverkar dig både psykiskt och fysiskt.

Genom att vinterbada får du dina blodkärl att dra ihop sig och blodet börjar pulsera i kroppen. Kroppen sänder ut stresshormoner (adrenalin, kortisol, Noradrenalin) för att höja ditt blodsocker. Även massa endorfiner aktiveras. Effekten är att det minskar depressiva tankar och fungerar även som smärtstillande efteråt.

På lite längre sikt, med regelbundet badande ökar man sin blodcirkulation, vilket minskar risken för inflammation och även din stressnivå förbättras. Du klarar alltså stress bättre genom att du vinterbadar.

Som en liknelse kan nämnas att löpning skapar belöningshormoner, vilket också sker vid vinterbadande. Men, vinterbadande är mer tidseffektivt i den aspekten, för det är så att 20 minuters löpning motsvarar 10 sekunder vinterbad, när det gäller belöningshormoner. Så, det är en rejäl kick med vinterbad.

Innan du glider ner i det kalla vattnet för att bli en vinterbadare, är det viktigt att du rådgör med din läkare om du har sviktande hälsa, så som högt blodtryck. Men, förhoppningsvis kan du bli en medlem i skaran av vinterbadare.

 

Att tänka på vid vinterbadande

  • Var gärna varm innan. Det kan du bli genom att basta eller träna just innan vinterbadet.
  • Ha med dig kläder som är enkla att få på efter badet. Samt något på fötterna, för det är viktig att snabbt kunna bli varm igen.
  • Bada inte ensam. Det är både roligare och säkrare att vara flera personer. 

Själva badet skall inte pågå någon längre tid. Det är ett snabbt dopp som gäller. Men, försök att doppa hela kroppen, för att känna full effekt. Ja, det är kallt om fötterna, men min upplevelse är att jag inte fryser speciellt om kroppen. Det handlar väl om detta med att kroppens blodomlopp rusar för fullt och pressar ut värme, den första stunden.

Jag minns att det är samma effekt som när jag gjorde militärtjänsten i Arvidsjaur på 1980-talet. Då byggde vi bastu av tält ute i skogen mitt i smällkalla vintern. När man då klev ut ur detta bastutält, då var det inte heller en kall känsla.

Någonstans handlar detta med vinterbad, basta mitt i skogen i -20 grader, eller för den delen duscha utomhus långt ut på hösten i en utedusch, att man blir som ett med naturen. Det infinner sig ett visst lugn och man känner en tydlig närhet till nuet, naturen och en indre känsla av total avkoppling.

Så, jag rekommenderar att du testar vinterbadande, om du inte redan har gjort det. Men, tänk på säkerheten, för det är viktigt att förbereda sig, för det är viktigt att bli varm igen och att du enkelt kan komma upp ur vattnet.

 

Läsa mer om vinterbad

Webbsidan Vastsverige.com har samlat en lista med populära platser för vinterbad längs med västkusten. Besök deras sida för tips.

Om du vill läsa mer ingående om vinterbad kan du köpa boken Vinterbad: en Handbok, som finns på Adlibris. Även boken Kallbadhus är en trevlig bok som jag själv har införskaffat, även den finns hos Adlibris.

ER#28

TIDIGARE HÄLSA INLÄGG

Motionslandslaget

Träna -öka din hälsa med motionslandslaget.  Vem har inte önskat att komma med i landslaget, att få dra på sig landslagströjan och känna stolthet och glädje för det. Nu är tiden inne för dig att medverka i landslaget. Ja, det är sant, du erbjuds nu att komma med […]

Marcialonga

Utförsåkare med längdåkningsskidor på fötterna i Italien 🗣 Sidan innehåller annonslänkar från samarbetspartner. Längdåkningsloppet Marcialonga är en utmaningen på flera områden. Här, i denna artikel, presenterar jag min resa från att kliva ur mina trygga löparskor och utförspjäxor som varit mina vänner i många år, till att knyta på […]

Ont i ländryggen

Hjälp jag har ont i ländryggen Att ha ont i ryggen är en pina som man önskar att aldrig behöva uppleva, men plötsligt är smärtan där, nere i ryggslutet eller bröstryggen. Detta vill du säkert få bort snabbast möjligt så här kommer lite tips som jag har använt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait