Paddla kajak

Upplevelse av en Bohuslänsk pärla i kajak

Kajakpaddling är en energihöjande aktivitet som har många fördelar. Läs vidare om då jag och mina vänner begav oss ut i kajakerna, för en dagstur bland skären vid Bovallstrand. Det var fantastiskt.

För att skapa variation i tillvaron önskar jag testa på olika aktiviteter. En dag fick jag och mina vänner möjligheten att låna kajaker för en dag. Vi satte ned kajakerna vid strandkanten och satte oss försiktigt för att känna in balansen. Det var en dag då det inte blåste så mycket och det Bohuslänska havet var därför ganska lugnt. Väl i kajaken och allt injusterat, säkrat gummilisterna till de vattensäkra förvaringsskotten som är till packningen, så var det dags att börja paddla.

Vilken känsla, att nästan ljudlöst glida fram på vattenytan, med lugna paddel tag. Ganska snart insåg jag att man tar sig relativt snabbt framåt och avancerar genom trängen fort. Vi höll oss för säkerhets skull ganska nära land. Men det innebar också att man upplevde naturen på ett fint sätt, samt att det också var mer tydligt att kajaken tog sig fram i ett gott tempo.

Efter någon timme hade vi kommit ut i havsbandet och vi kryssade mellan de kala och öde småskären och några mindre öar. Att då stanna upp och bara glida med vattenströmmen eller ligga stilla och lyssna in naturen var en avkopplande känsla. Sedan beslutade vi oss för att gå i land på en av de små öarna, för att ta en paus och äta lite lunch

När vi sedan paddlade hem igen hade vi vågorna i ryggen som hjälpte till med farten. Det är klart att det kändes i armarna och rumpan var lite stum. Men, det var det värt, för det var en väldigt fin upplevelse att paddla kajak. Jag kände mig så lugn och avslappnad efter denna dagen. Det blev en sådan där sommardag som man önskar uppleva tillsammans med sina vänner.

Att tänka på vid paddling med kajak

Mina tips som jag kan ge är att du skall tänka på att ha en kajak som känns trygg. Alltså inte välja den mest slimmade och snabba kajaken, som ofta är gjord i glasfiber och väger extra lite. Välj hellre en kajak som tål lite mer och är tillverkad i ett mer förlåtande material. Den typen är fota lite tyngre, men som nybörjare amatör tänkar man inte på det. Jag talar såklart om havskajak här.

Jag gillade att paddla en 1-persons kajak, men det var helt okej att också paddla tandem, men det kräver lite mer koordination mellan personerna. Ha med dig ombyte i en plastpåse, som du lägger i ett vattensäkert fack, för vädret ändras snabbt på havet och även om det är varmt i luften när du startar, kan det fort bli kallt ute på vattnet. Ha också gärna en vindjacka framme i kajaken, så du kan ta på den direkt, utan att öppna någon lucka mitt ute på vattnet. Ha med något att äta, för tiden går fort och hungern kommer fort.

 

Kajaktyper

Dessa kajaker hade vi. Den ena var gjort av glasfiber och var en tandem. Den var lätt och snabb. Den andra, röda, var gjord av plast och var en enmans-kajak. Den var lite tyngre, men mer tålig.

 

 

 

Kajaker Kajaker

 

Att köpa eller hyra kajak

Det går väldigt bra att hyra en kajak för en dag eller så. Det finns många företag som erbjuder uthyrning. Du får räkna med att det kostar omkring 450-650 kr för en dags hyra. Om du besöker webbsidan skärgårdsidyllen så kan du läsa mer där. Men, det finns som sagt många företag som arbetar med uthyrning av kajaker.

Om du sedan känner att du vill köpa en egen kajak, då får du räkna med att betala omkring 10 000 kr och uppåt för en relativt okej kajak. Men, det inte sällan kostnaden blir 20 000 kr, i alla fall om man skall räkna med allt som kommer omkring. Paddel, flytväst, vattentäta väskor och så vidare.

er#29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait