Definition av hälsa

Vad är hälsa

Hälsa är ett brett begrepp och kan vara svårt att definiera. Men, nedan reder jag ut vad som anses som hälsa. Du kommer läsa om vilka faktorer som kan påverka din hälsa och vad du kan göra för att påverka din hälsa.

Hälsodefinition

På websidan forskning och hälsa talar man om att hälsa har definierats av världshälsoorganisationen att vara:

                     ”Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande,

                      inte endast frånvaro  av sjukdom och funktionsnedsättning”. 

(Forskningochhalsa.se)

vilket dom har tolkat som att en person med god hälsa är frisk rent kroppsligt, men också känner att man trivs med sig själv rent själsligt och med andra personer. Alla är inte överens med denna definition, då man kan känna sig hälsosam även om man skulle ha en fysisk åkomma eller liknande.

Folkhälsomyndigheten presenterar kontinuerligt statistik över Sveriges befolkning. Det är en djupdykande statistik, men det som bland annat går att utläsa är att en persons levnadsvanor har en stor betydelse för den hälsa som personen har. Det handlar om

 • Fysisk aktivitet
 • Matvanor
 • Övervikt / fetma
 • Tobak
 • Alkohol
 • Narkotika

Läs mer om dessa faktorer nedan.  Men först, innan du gör det. Folkhälsomyndigheten har skapat begreppet, Självskattad hälsa, samt tagit fram väntad levnadslängd för en Svensk.

Självskattad hälsa

Självskattad hälsa är ett begrepp som folkhälsomyndigheten tagit fram. År 2016 svarade 70% av Sveriges befolkning att dom upplever att man har bra eller mycket bra hälsa.

Det är såklart glädjande att dom känner så, men dom andra 30% av befolkningen anser sig alltså inte ha bra hälsa. Det är 3 miljoner personer, som inte mår så bra, om vi är 10 miljoner personer i Sverige. Det är många personer. För många enligt mig.

Genomsnittsålder i Sverige

Statistiken visar också att kvinnor kan vänta sig att leva i 21,5 år, i genomsnitt, efter man gått i pensionen. Män kan se fram emot 18,9 år i genomsnitt.

Fråga dig själv om du vill vara bland dom som överlever genomsnittsåldern i Sverige. Om svaret är Ja, sök då efter kunskap om hur du kan klara det. En god start är att fortsätta läsa nedan.

Min uppmaning är alltså att planera för din framtid, men du, glöm inte att leva även idag.

 

Fysisk aktivitet

Gränsen för att klassificeras som att man har en ”stillasittande fritid” är att en person är fysiskt aktiv max 2 timmar per vecka.

Personer med ett sådant liv riskerar att drabbas av ohälsa. Det kan ses bland äldre som lätt blir sittande hemma och personer som inte har ett intresse som innebär rörelse eller anledning till att röra på sig. Men, jag anser och vill framhäva att det är relativt enkelt att komma upp över 2 timmar per vecka, med små justeringar i sin vardag. Med dessa små justeringar törs vi påstå att man snart bör känna sig mer energirik i både kropp och knopp.

 

Några enkla starttips för en mer hälsosam vardag

Exempelvis

 • Gå av bussen en hållplats tidigare än din egentliga hållplats. Gå gärna i rask takt, så får du en extra pulsökning också.
 • Lämna bilen hemma och gå eller cykla till matbutiken, då du skall handla lite extra varor mitt i veckan.
 • Om du skall storhandla och måste ha bilen. Ställ den då långt bort på parkeringen, så att du får gå lite extra innan du kommer till bilen/butiken.
 • Åk inte upp med rulltrapporna. Gå i trapporna istället.
 • På jobbet. Gör några gymnastiska övningar ibland. Om du har kontorsarbete, stå upp vid skrivbordet periodvis.

 

Så skapar du dig hälsosamma matvanor

Folkhälsomyndigheten talar om hur mycket frukt och grönsaker som en person äter. Självklart är det flera saker som har en påverkan vid mattintag, men det bedöms som hälsosamt om en person äter frukt och grönsaker minst 1,3 gånger per dag.

Det borde inte heller här vara ett stort hinder att klara av det. Att inkludera grönsaker på sin tallrik vid lunch och middag är varken krångligt eller kostsamt. Att sedan äta lite frukt vid frukost i sin müsli & fil eller gröt, samt äta en frukt som mellanmål är också överkomligt.

Idag finns ju så många roliga typer av frukt att testa och smaka, så variationen kan enkelt bli stor. Det är också enkelt att ha med sig i sin väska.

Att äta en frukt istället för godis eller söta bakverk är så mycket mer energigivande och håller din sockerkurva i mycket bättre läge.

 

Övervikt och fetma påverkar ditt hälsotillstånd

Att vara överviktig, det är när en persons BMI är över 25. Om BMI är över 30, då har man fetma.

Att upptäcka att ens BMI är över 25 eller 30 kan kännas belastande på flera sätt. Men, det finns otaliga exempel på dom som återfått din ursprungliga kroppsform, efter att ha bestämt sig för att bryta en negativ vikttrend.

Om du känner att din BMI har ökat och du vill få ett stopp på viktökningen. Då rekommenderar vi att du söker information om hur du kan ändra på det för att uppnå dina nya mål. Det finns mängder av information på internet och andra media som säger sig kunna hjälpa. Granska all informationen så du är säker på att den är tillförlitlig och försäkra dig om att det hjälper dig på lång sikt. Om det känns svårt och krångligt rekommenderas att kontakta en läkare för hjälp.

Det finns idag flera webbtjänster som du kan ta hjälp av för få en kontakt med en läkare. Webbtjänsten www.kry.se är en av dom. På kry.se finns en BMI-kalkylator som du kan använda om du vill, eller så beräknar du din BMI själv nedan.

 

Så beräknar du ditt BMI

Om du vill beräkna ditt eget BMI. Då går det bra att göra det genom att du delar din kroppsvikt med din kroppslängd i kvadrat. Exempelvis: om du är 180 cm lång och väger 80 kg. Då får du ( 80 / (1,80×1,80), vilket blir 24,70.

 

Tobaksanvändning är negativt för din hälsa

Det är inte så mycket att säga om det. Tobak är farligt. Använd det inte.

Om du använder tobak idag. Sluta. Om du har problem med att sluta, sök hjälp att sluta.

 

Hög alkoholkonsumtion kan ha stora konsekvenser

Folkhälsomyndigheten säger inte att alkohol är hälsovådligt, i måttliga mängder. Definitionen för ”intensivkonsumtion” menar Folkhälsomyndigheten infrias då en person konsumerar minst 6 glas alkohol vid samma ställe. Det är alltså inget som skall eftersträvas. Sök efter en konsumtion som är lägre och upplev hellre alla de olika smaker som kan upplevas genom alkoholhaltiga drycker. Eller avstå helt från alkohol.

Det finns idag många alkoholfria drycker som har bra kvalitét och innehar berikande smaker. Så det är inget hinder om man väljer att inte konsumera alkohol alls, eller vid vissa tillfällen.

 

Narkotikaanvändande

Att konsumera narkotika är snäppet värre än tobak. Det är olagligt dessutom.

Alltså, narkotika är farligt. Använd inte det. Om du har ett beroende, sök hjälp för att sluta.

 

Alternativ definition av hälsa

En annan definition kan man hitta på webbsidan från informationsverige.se dom visar en översiktlig bild av hur du kan se på detta med hälsa.

 

definition av hälsa

 

Bilden är tagen från webbsidan till informationsverige.se, som visar vilka faktorer som kan påverka din hälsa. Gå in på deras webbsida om du önskar fördjupa dig mer

 

Summering av hälsa

För att summera definitionen av hälsa. Om du håller dig fysiskt normalaktiv, äter en varierad kost som innehåller bland annat grönsaker och frukt. Samt, håller din kropp hälsosam, med en BMI under 25. Samt, inte konsumerar gifter som alkohol, tobak och narkotika. Då, är sannolikheten större att du upplever en mer positiv vardag och får en mer energirik kropp som orkar med mer av både det som är ett måste i din vardag, samt allt roligt du vill göra.

 

Inspirerad av källan Folkhälsomyndigheten: Läs gärna hela rapporten från folkhälsomyndigheten,  samt på informationsverige.se

 

 

Tack för du läser min blogg. Hoppas att det berikade din dag. Rentav kanske du känner dig mer energirikare.

Dela gärna denna artikel med någon som du tror kan ha glädje av den. Gå in på min Facebook sida och ge en tumme upp.

Tack på förhand.

Anr: er#1

 

Tipsa en vän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait