5 sekunders regeln

Agera för att få resultat

Jag läste  boken, “5 SEKUNDERSREGELN, Förändra ditt liv, ditt arbete och ditt självförtroende med vardagsmod. Författare: Mel Robbins.

Den boken fick fart på mig. Jag har efteråt kunnat använda mig mycket av det som Mel skriver, i mitt arbete att försöka få saker och ting gjorda. Jag har blivit mycket mer effektiv.

Känner du också igen dig i att alltid kunnat hitta på orsaker varför du inte hinner olika saker? Kanske känner du också att du faktiskt tänker och planerar för att göra och genomföra olika sysslor och uppgifter, men av någon anledning så blir dom inte gjorda ändå?  Om det är så, då är detta en bok för dig att läsa.

Boken 5 SEKUNDERSREGELN, Förändra ditt liv, ditt arbete och ditt självförtroende med vardagsmod, har sin huvudpoäng i att man skall agera inom 5 sekunder. Om man väntar längre kan det hända att man inte agerar på det man egentligen ville skulle ske.

Nedan har jag skapat en lista det jag tar med mig från boken, vilket använder mig av i min vardag. Det finns såklart mycket mer i boken, men dessa 6 punkter kommer få dig att agera. Räkna 5-4-3-2-1 -agera.

1. Agera

 

Man skall göra, inte bara tänka att man skall göra det. Då sker inget. Genom att agera så åstadkommer man något.

I boken upprepas att det handlar om att agera inom 5 sekunder. Det är nämligen vad det tar för hjärnan att hinna ändra eller börja tänka på annat. Så agera innan hjärnan börja tänka på annat.

 

2. Teknik för att agera

 

Tekniken för att faktiskt agera inom 5 sekunder är enkel. Räkna ned från 5 till 1. Agera.

5-4-3-2-1 agera!!.

Genom att räkna ned och agera fysiskt vid slutet av nedräkningen, gör chansen att lyckas större.  Exempelvis,  att ligga i sängen och räkna ned 5-4-3-2-1, men inte gå upp direkt. då ökar risken för att du blir kvar i sängen. Agera istället fysiskt direkt efter nedräkningen. .

Det kända skomärket Nike har en slogan ”Just do it”, det är en metod. Medan, 5-4-3-2-1 är HUR du skall göra det.

Genom att praktisera denna teknik, kan du behandla alla dina utmaningar i livet. Man kan använda tekniken för att ändra sitt beteende mot andra personer och sig själv såklart. Tekiken kan också användas för att bryta eventuell ångest en person känner. Att byta fokus från negativa tankar till positiva tanker, där man lämnar de negativa tankarna, men istället tänker och agerar med en tro på att kunna lyckas.

 

3. Nya vanor

 

Att skapa nya vanor kan kännas krångligt i början, men efter ett tag är det normalt och enkelt att fortsätta med. Det blir det normala.

Du tar beslut på dina känslor, inte så mycket på det du tänker. Undermedvetet ta du besluten. Det kan vara svårt att styra känslorna, men det är alltid du som väljer hur du skall handla. Livet handlar om vilka val man gör. Genom att skapa positiva och bra vanor, kommer också ditt liv kretsa kring det.

 

4. Sätt upp “måste mål”.

Genom att planera din dag på morgonen möjliggör du hur din dag skall se ut. Innan alla andras påverkningar stör din plan. Sätt upp vilka måste-mål som skall ske denna dagen. Rivstarta och arbeta med dina dagsmål de 2-3 första timmarna på morgonen, eftersom dom är mest effektiva. Skapa en dagsritual. 5-4-3-2-1 tekniken motverkar prokrastinering. Alltså förändrar att du förhalar eller skjuter upp saker. Genom att praktisera tekniken minimerar du risken att skjuta upp saker. Du blir mer produktiv och det sker saker kring dig. Du utför. Om du som person inte är nöjd över din prestation, eller icke-prestation, kan det leda till att du utvecklar stress och depression i ditt yttre. Tekniken  5-4-3-2-1 motverkar det.

Essensen är att antingen hittar du vägen, eller så hittar du ursäkten till att inte göra det.

Så, Just do it, 5-4-3-2-1- agera.

 

5. Fokusera på det som du kan påverka

Oroa dig inte för saker. Fokusera på det du kan påverka, lämna det som du inte kan påverka. Tänk efter vad det du egentligen känner. Om du känner oro eller har ångest för något, som att man skall ut och flyga. Tänk då att det är kanske upprymdhet du känner, alltså en spännande händelse som du inte har erfarit förut. Det vänds då från att varit en negativ tanke till en positiv tanke.

 

Ankartankar

En annan teknik är att skapa ”ankartankar”. Ankartankar gör att du etablerar ett set av tankar som du har som grund i dina tanker. Om dom är positiva, då kommer dom poppa upp i huvudet, som du kan falla tillbaka på och stödja dig vid, då en utmaning sker i livet. Ha alltså ett antal tankar “top of mind” som du faller tillbaka på, vill tänka på, då du vill komma bort från andra mer oönskade tankar.

 

Boken hade som sagt mer  mer tänkvärda berättelser. Läs boken,  5-Sekundersregeln, med Mel Robbins, för att erfara hela bokens innehåll.

er#25

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait